torstai 1. syyskuuta 2011

Minun Betonini

”Yliopistot ovat täynnä toivoa”, lausahti eräs ajattelija jokunen vuosi sitten. Ei, se ei ollut the Separaattori, joka olisi kirjoittanut henkisesti kanssaihmisiään tukevasta ja fyysisesti tukevasta Toivosta.

Näin syksyllä jokainen vähääkään evoluutiosta kuullut voi allekirjoittaa lauseen ”Yliopistot ovat täynnä toivoa” nähdessään uusien opiskelijoiden saapuvan yliopiston käytäville. Me saimme tiedeyhteisöömme tasan 750 kovatasoista uutta nuorta ympäri Suomea ja suurta maailmaa. Siitäkin huolimatta, että LUT yhtenä ensimmäisistä yliopistoista otti käyttöönsä julkista polemiikkia aiheuttaneet EU:n ulkopuolisten opiskelijoiden lukukausimaksut.

Tai ehkäpä juuri sen ansiosta – hyvästä kannattaa maksaa.

Tänä vuonna käytävillämme liikkuu aiempaakin enemmän porukkaa, sillä Skinnarilan kampukselle siirtää toimintansa myös Saimaan ammattikorkeakoulu. Käytännössä tämä tarkoittaa, että yliopisto-opiskelijoiden lisäksi käytävillä törmää mm. amk-insinööri-, tradenomi- ja myöhemmin vaikkapa - kuulemani mukaan koneteekkareiden ihailemiin - sairaanhoitajaopiskelijoihin. Ja ammattikorkeakoulun henkilökuntaan. Väriä ja elämää käytäville riittää, mikä on enemmän kuin hyvä.

Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Saimaan ammattikorkeakoulu pysyvät jatkossakin täysin itsenäisinä. Yhteistä ovat vain osa betonista sekä kirjasto. Ei tutkimus. Eikä opetus. Ei markkinointi. Ja kirjastoonkin Annelin joukot näyttävät tuoneen omat tietokoneensa, heh.

Rehellisyyden nimissä tunnustettakoon, että Suomessa emme muuten olleet ensimmäinen yhteisen kampusajattelun esiintuoja. Ainakin Rovaniemi, Kuopio ja Vaasa ehtivät puheissaan edelle. Helsingin yliopisto esitti strategiassaan reippahasti radikaalimpaa opetusyhteistyötä. Paljon oli siis powerpointintekijöitä liikkeellä, mutta niissä ei tainnut olla poweria eikä ehkä sitä pointtiakaan.

Veronmaksajan näkökulmasta on järjetöntä, että kaksi opetusta antavaa instituutiota rakentaa kilpaa tiloja vierekkäin samaan kaupunkiin. Senkin kun tiedämme, että käyttöasteet opetustiloissa ovat heikkoja. Ja täyttöasteet ovat sitten totaalisen katastrofaalista katsottavaa, joskin itselleenvalehtelijat eivät näitä edes viitsivät pyytää. Edellinen suomeksi: yliopistona säästämme 10 % tilakustannuksistamme yhteistyöllä. Ja ammattikorkea säästää myös. Onkos se noin miljoona euroa Lappeenrannan teknilliselle yliopistolle paljon vai vähän per vuosi?

Muutamat äänekkäät pitivät yhteistä betonia ”kuoleman suudelmana” yliopistolle. Mielestäni on sangen pelottavaa laukoa suusta tällaista. Ilman ajatuksia harhailevan ajattelijan pääväite on siis se, että yliopisto turvaisi olemassaolonsa sillä, että sillä olisi vain ja ainoastaan omassa käytössään komea, iso sekä suurella ja mahtavalla tyhjäkäynnillä oleva rakennus? Muistuttaisin, että sellainen kioski kuin Oxford rakentuu college-tyyppisen mallin ympärille. Ja yhteinen betoni on vielä aika kaukana college-mallista.

Ja sama toisinpäin. Kenenkään ei pidä yliopistolla – tai ammattikorkeakoulussa – tuudittautua siihen, että yhteinen betoni tekee autuaaksi. Se on vain betonia.

Itse näen ainoiksi yliopiston menestyksen rakennusaineiksi sen, että yliopistossa tehdään aidosti kovaa, kansainvälisen tason tieteellistä tutkimusta, annetaan tutkimukseen perustuvaa ylintä yliopisto-opetusta ja kasvatetaan tiedeyhteisön jäseniä - niin opiskelijoita kuin meitä vanhuksia - palvelemaan isänmaata nimeltä Suomi ja ihmiskuntaa siinä samalla. Tällöin menestyvät firmatkin yksilöiden ja kansakuntien lisäksi.

Ja jos ammattikorkeakoulu alkaisi esiintyä yliopistona, edes lämpöjä ei amk:n uudisrakennukseen kannattaisi kytkeä päälle. Menestyvä ammattikorkeakoulu kun antaa korkeakouluopetusta ammatillisiin asiantuntijatehtäviin ja harjoittaa ammattikorkeakouluopetusta palvelevaa sekä työelämää ja aluekehitystä tukevaa ja alueen elinkeinorakenteen huomioon ottavaa soveltavaa tutkimus- ja kehitystyötä.

Yhteisen betonin pelkääjien olisi paremminkin syytä kysyä, miten ihmeessä veronmaksajat sallivat tilojen vajaakäytön yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa ympäri valtakuntaa, yleensä vielä melko tavalla vierekkäin sijaiten? Ehkä iloista veronmaksajaa joku rakastaa, toteaa entinen betoniraudoittaja-Saksa.

9 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Veronmaksajana olen iloinen siitä, että yliopisto ja amk -porukka ei pelkää yhteistä betonia. Vielä iloisempi olisin, jos näissä piireissä lakattaisiin rakastamasta cyprockia. Ne betoniseinin rakennetut tilat kun pitää edelleen jakaa cyprocväliseinillä omiksi kopeikseen. Prof. Jukka Korpela UEF:stä ihmetteli osaltaan asiaa Helsingin Sanomissa 17.7.2011 todeten, että "Työhuoneista on syntynyt menestyksen ja vallan symboleita". Tämä valitettavasti on minunkin käsitykseni. Yliopistolla jokaisen pitää päästä piiloon omaan huoneeseensa ja virkanimikkeen kasvaessa on myös huoneen kasvettava. Nykykäsityksen mukaan tuollainen ympäristö ei tue vuorovaikutusta, mikä puolestaan olisi tehokkaan työskentelyn tai opettamisen/oppimisen ehdoton edellytys.

    VastaaPoista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. JH62 pistää asiaa kehiin. En ole tuota Hesarin juttua lukenut, joskin mm. ortodoksisia keskiaikaisia rukouksia tutkinut professorimme on kyllä melkoinen veikko, heh.

    Pari kommenttia näin lonkalta.

    1. En itse ymmärrä pätkän vertaa sitä, että tutkijan työhuoneeseen mahtuu rekka-auto. Alleviivaan sanan tutkija. Kun itse yötäpäivää luin ja kirjoitin yliopistolla, lukemiseen tarvitsin vain pienen kopin (kuten Mäd tietää - ja unohtaa mainita - , meillä suurimmalla osalla on Suomen tilatehokkaimmat huoneet työhuoneina. Huonetta muuten tarvitsin tutkijana pääasiassa artikkeleiden säilyttämiseen oikeassa nipussa. Sitten kun kirjoittamaan ruvettiin porukalla, lähdettiin porukalla yhdessä neukkariin, jossa istuttiin päivä tai pari.

    1.5 En kyllä ymmärrä, että kukaan tarvitsee helvetin isoa huonetta. Tai jos huone on iso, niin sinne voi työntää useamman tyypin.

    2. Omaa työhuonetta muuten tarvitsee käsittääkseni periaateessa vain ne henkilöt, jotka käsittelevät työsuhteisiin liittyviä luottamuksellisia asioita. Ja niihinkin riittää sellainen koko, että noin 5 henkeä mahtuu sisään.

    3. Jos JH liikut joskus Skinnarilanniemessä ja vaiheessa kaksi (ellet toki sielläpäin jo ole), käy vilkaisemassa tulevat CEIDin taisteilijoiden tilat. Se on varsin asiallista maisemaa ilman "kyprokkia". Tiiliseiniä kyllä toki kakkosvaiheeseen vielä jokunen jäi...

    4. Madari. Odotan mielenkiinnolla ensimmäistä julkaisuasi, vaikka sellaista tieteellistä :-) Erityisesti toivon myös sellaisia, joita et itse poista seinältä (ne kun jäävät tällöin vain mun privaattiin sähköpostilaatikkoon) hehee. Keep on rockin'

    VastaaPoista
  7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  8. Nykyisestä huoneestani löytyy myös Pohjois-Korean lippu, Pyongyangista hankittuna. Pienen tauon jälkeen se on taas esillä :-)

    Mädin kommentti huoneista on asiaa ja samalla osoittaa professori Korpelan väitteet paikallisiksi (tosin totean, että dataa en ole vieläkään nähnyt). Joensuussa keskiaikaiseen valtatutkimukseen erikoistuneen professorin havainto voi toki pitää paikkaansa Joensuussa, sitä en missään olosuhteissa kiistä.

    Toinen paikallinen, yhtä tieteellinen havainto Mädin väitteeseen liitten. Elikkä kun työskentelimme kauppatieteellisessä tiedekunnassa (toiseksi uusin talo LUT:ssa) samaan aikaan hommissa, huonejako meni näin:

    1. Suurin huone oli käytössä mikrotukimiehellä, kun mikrotukimies tarvitsi töissään suurta huonetta.
    2. Samankokoinen huone oli käytössä myös osaston/tiedekunnan sihteerillä ja esim. dekaanilla.
    3. Ja sitten on pienempiä tutkijankammioita, joissa mm. itse istuin vaikkapa 2006 :-)

    Elikkä proffat, johtajat, sihteerit ja mikrotukimiehet istuvat samankokoisissa huoneissa. Tällöin kokoa ei määrää asema, vaan se, mihin huonetta tarvitsee. Varsin täysijärkistä.

    Ja yksi hyvä pointti on kanssa se, että kun pitää työhuoneensa oven auki, porukka voi katsoa, mitä siellä tehdään. Tai tehdäänkö mitään :-)

    p.s. Leikit pihalla voittaa telkkarin.

    VastaaPoista
  9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista