lauantai 28. toukokuuta 2011

Päiväni murmelina

Herätään aamuisin aina samaan aikaan. Syödään samanlainen aamiainen. Ajetaan samaan aikaan samaa reittiä työpaikalle aamuisin. Ollaan ottamatta sitä bussia odottavaa työkaveria kyytiin. Leimataan johonkin helvetinkoneeseen itsensä sisään. Käydään 12 minuutin kahvitunnilla samassa porukassa samaan aikaan samassa pöydässä. Tehdään samanlaisia töitä. Syödään samanlaista, mutta päivittäin erinimistä ruokaa. Tehdään samanlaisia töitä. Käydään 12 minuutin kahvitunnilla samassa porukassa samaan aikaan samassa pöydässä. Leimataan itsensä ulos helvetinkoneessa. Ajetaan samaan markettiin ostamaan samanlaista ruokaa. Kysytään vastausta odottamatta puolisolta, miten päivä meni. Saadaan samanlainen vastaus. Syödään sitä tuttua, samanlaista ruokaa. Katsotaan sama ohjelma televisiosta. Odotetaan juhannukselta alkavaa kesälomaa ja sitä matkaa siihen samaan tuttuun kohteeseen.

Ei tule tehtyä virhettä, kun kaikki on tuttua. Ja kyllä on elämä mielenkiintoista.

Meille suomalaisille on aika tavalla iskostettu jo äidinmaidossa, että virheiden tekeminen ei vaan ole hyvä juttu. Olisi parempi vähän pohdiskella ja sitten tehdä vain niitä juttuja kaikessa hiljaisuudessa, joita taatusti osaa ja joissa onnistuu. Ettei vaan tule virheitä.

Kun kaadutaan, ensimmäisenä ajatuksena ei ole turpa ruohikossa tai asfaltissa maatessa vammojen suuruus, vaan se, että ’näkikö kukaan’?

Huomasin jo aika kauan sitten, että jos jotain uuttaa meinaa saada aikaa, virheitä vähän tuppaa tulemaan. Yleensä paikkaan virheeni nauramalla tai vähintään käyttäytymällä niin, että porukka huomaa meikän mokanneen. Pahinta meinaan olisi omien virheiden peittely tai selittely tarkoituksellisuudella.

Samaa olen yrittänyt julistaa saarnamiehen tavoin firmalla. Virheitä saa – ja joskus ihan pitää – tehdä. Sitä jos tekee kaiken samalla tavalla kuin aina ennenkin, niin takuuvarmasti mitään uutta ei keksi, työmotivaatio lähtee tangentin suuntaan melko nopeasti ja firmakin siinä samassa tuhoutuu.

Myös the Leijonien päävalmentaja jossakin haastattelussa totesi abouttiarallaa seuraavasti: ”Leijonien periaate on ollut, että virheitä saa tulla. Sille kun ei voi mitään”. No, nyt tiedämme, mitä virheiden tekemisen salliminen, sitoutuminen, hyvä henki, luonne ja luja luottamus yhdistettynä raakaan harjoitteluun saavat aikaan. Maailmanmestaruuden.

Kävimme porukalla lyhyellä tyky-keikalla suuressa ja mahtavassa pääkaupungissamme snadissa Stadissa ja siellä liikunnalliset kouluttajat opettivat meille ihan konkreettisesti virheistä ilmaisemista; myös muiden kuin omien. Se toimi. Eli jos joskus yliopistopalveluissa kuuluu hurraa-huutoja tai muuten käytös on omituista, olemme vaan onnistuneet tekemään virheen.

Mitenkähän sitä mokaisi hetken päästä Professors’ Rock –levynjulkistustilaisuudessa?

p.s. Kaikkihan varmaan tietävät, että Mikael ’ilmaveivi’ Granlund luistelee LUT:n suunnittelemilla erikoisterillä.

4 kommenttia:

  1. En tiedä olitko ennen kirjoitustasi lukenut Suomen Kuvalehden (20.5.2011) Hän -palstalta jutun Pekka A. Viljakaisesta, vai osuitko muuten samaan aiheeseen, jota tuo LUT:in kirjoilla vuoden verran ollut IT-miljönääri haastattelussa käsitteli. Viljakaisella on haastattelussa kaksi teemaa: Pelko hyvän johtamisen esteenä ja Playstation -sukupolven saapuminen työelämään.

    Laajemmin molemmista teemoista nimikkeen "NoFear" alla löytyy sitten sivustolta. http://www.nofear-community.com/intro.php

    Itse juttu Kuvalehdestäkin kannattaa lukea. Viljakainen kertoo siinä, kuinka hän kutsui ja sai Medvedevin lähipiiristä koostuneen jalkapallojoukkueen Varkauteen pelaamaan ystävyysottelun Olli Rehnin kipparoimaa suomalaista yritysjohtajajoukkuetta vastaan.

    VastaaPoista
  2. Kiitti kommentista ja erityisesti linnkistä. Täysin sattumalta osuttiin samaan aieeseen, heh. Viljakaiseen olen joskus kauan sitten törmännyt ja oli ainakin tuolloin poikkeuksellisen oloinen (positiivisessa mielessä) kaveri. Kiitti vinkistä, lähden kaivamaan samantien lukematta jääneen SK:n lehtikorista.

    VastaaPoista
  3. Zambo,
    Näin se elämä menee lähes kaikilla ihmisillä kuin roboteilla joka päivä. Ihminen pelkää ottaa riskejä ja menee "turvallisen" massan mukana. Nyökkäilee töissä vaikka tekisi mieli sanoa omakin mielipide (päin naamaa) mutta pelätään sanoa työyhteisössä vaikka että 'vittu mene ite kahville silmätikuksi muitten esille ruokalaan egos takia ja juodaan kahvia kuten jotkut vetää norttia huuleen tapana vaan kun muutkin tekee näin vaikka voisi vetää vesilasin tai syödä hedelmiä tai vaan jutella jonnin joutavia kivoja.

    Tässä siulle vaihtoehto oravan pyörästä eroon pääsemiseksi, ainut että duunasit ne pari lasta jotka haittaa kovasti tämmöisen elämän tavan toteuttamisen mutta voisi olla vähemmän pitkissä junissa sekä busseissa ja lennellä halpalennoilla ja olla paikallaan enemmän. En nyt tarkoita mitään lyhyitä matkoja muutamien kuukausien vaan elämän muutosta vuosikausiksi.
    Mutta materiaalinen elämä on niin kivaa ja sitä on ihana muistella 72 vuotiaana keinutuolissa että muistatko kun oli älypuhelin, windowsit, dvd soittimet tuli VHS jälkeen, autot parani, rahaa sai kortilla, visa vinkui ja elämä oli upeeta kun leimattiin korttia töihin tullessa ja pois lähtien hymyssä suin saadaksemma lisää rahaa jolla saatin ostettua iltalehti, iltasanomat sekä käytyä matkalla Mac Donalsissa ennen kotia menoa vielä parit pizza laatikot kainalossa sekä läppäri mukana jatkaakseni töitä kotona töitä yömyöhään löytääkseni elämän sisällön.

    Tässä se linkki

    http://www.studio55.fi/mennaanmatkalle/artikkeli.shtml/1261965/nain-maailmaa-pysyvasti-kiertava-pariskunta-elattaa-itsensa

    Tässä kotisivut :

    http://paivisanteri.blogspot.com/

    Hyvät juhannukset Taipalsaarelta mökiltä ja ei ole prkl tipan tippaa edes % juomia joten tässä selvii käsiin ja tehtävä eritavalla kaikki miten valtaosa taas tekee.

    Meitä on niin moneen lähtöön ;-)

    Elämä on valintoja täynnä

    terveisin Mad Vehkanen

    VastaaPoista
  4. Studio 55 rocks!

    Se on meinaan juuri noin, että valintoja voi kuka tahansa tehdä. Se kun vaatii vaan luopumista jostakin ja panostamista johonkin. Kuka tahansa voi ryhtyä ahdistuneeksi kalastajaksi erakkomökkiin, sankarimatkaiksi Kambotseaan tai vaikka kommuunia hoitamaan Lappeerantaan. Ja kaikki valinnat on oikeita, kunhan vaan sellaisen tekee. Jos valitsee olla sydänkohtaukseen asti töissä, niin se on ok. Ja jos valitsee, ettei aio olla töissä sydänkohtaukseen saakka, niin sekin on ok. Mutta pääasia, että valitsee. Itse.

    Toki koirat aina haukkuu karavaania, elikkä valinnan tehnytta kaveria (jonkun mielestä olet aina valinnut väärin; valitsitpa sitten mitä tahansa), mutta antaa koirien haukkua. Pitäähän koirillakin tekemistä olla :-)

    Ja heh, mun pitäis varmaan hankkia viimein se älypuhelin muisteltavaks, sillä tuo uskollinen sota-ratsupuhelin ei paljon älyä sisällä (ja siksi se onkin ylivoimainen). Tosin pitäis hankkia iltapäivälehtikin.

    Milloin Määd lähdössä Tourille?

    VastaaPoista