sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Hortoilu kunniaan!

LUT:n Dupontin veljeksistä se toinen suositteli jokunen hetki sitten lukemistoksi tähtitieteilijältä näyttävän tähtitieteilijä Valtaojan Tieto-Finlandian voittanutta kirjaa. Kävelin pokerina kirjastoon, joskin jokin muukin oli osannut hyödyntää maksamiaan veroja. Kirjakauppa auttoi ongelmassa, joskin eurojen perään myös vapaa-ajalla katselevana ostin ‘Kosmoksen siruja‘. Näin kun saisin vaihtamalla luettua samaan hintaa kaksi Valtaojaa, heh.

Olen yrittänyt lukea Kosmoksen siruja Valtaojan innoittamana mahdollisimman hitaasti, etten tulisi hypänneeksi yli sopivasti kieli poskessa kirjoittavan luonnontieteilevän verbaalineron tulkintoja vaikkapa harhaopeista, kesäpanomekoista tai tieteen popularisoinnista.

Akateemikko Valtaoja pohtii hortoiluaan tieteen ja taiteen välimaastossa. Hallinnollisesti tuota hortoilua kutsutaan laajasti ymmärrettynä OKM:n termien mukaan yhteiskunnalliseksi vuorovaikutukseksi. Esko-setä toteaa osuvasti, että “tiede ja taide ovat saman inhimillisen luovuuden kaksi ilmenemismuotoa, ja niiden vuorovaikutus tuottaa aina kaikenlaisia uusia ajatuksia, joita ei yhdestä näkövinkkelistä lähtien olisi ikinä saanut pukattuaan itsestään ulos”. Kuulostaako vähän Aalto-yliopistolta? Tai selväjärkisemmin, kuulostaako yliopistolta?

Vaikka OKM on lisännyt rajusti omistajaohjausta yliopistojen kansainvälisen kilpailun myötä, niin tuolle tieteen ja taiteen yhdistämiselle jää runsaasti vielä tilaa. Nyt kun ensimmäistä kertaa tiedetään, mitä omistaja haluaa niin määrän kuin laadun suhteen (ja tämä voidaan nelilaskimella laskea henkilötasolle asti), niin sen lopun ajan voipi käyttää sitten miten haluaa. Tosin rehellisyyden nimissä pitää muistaa, ettemme ala täyttää luovuuteen varten varattua aikaa pelkällä hallinnollisella byrokratialla.

Itse olen huomannut, että luovimmat (ja myös tieteellisesti kovatasoiset) tutkijamme ja näiden työtä tukevat taistelijat osaavat tämän tieteen ja taiteen yhdistämiseen. Olkoon kyse sitten professorien bändeistä, saksalaisesta jalkapallon analysoinnista, lintujen rengastamisesta, kilpaurheilusta, näyttelijäntyöstä, klassisesta laulusta, raviurheilusta, takkojen muuraamisesta, purjelennosta, valokuvauksesta tai vaikka ties mistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti