perjantai 22. lokakuuta 2010

Sisäistää vai ulkoistaa

This week I've been mostly thinking about outsoursing. Toisaalta tästä aihepiiristä legendaarinen Coase kirjoitti peippöörin jo vuonna 1937, elikkä mitään uutta en saanut aikaiseksi.

Kuten myös steviewonderitkin tätä blogia lukiessa voivat hahmottaa, meikä pitää uusien paikkojen näkemisestä ja kokemisesta. Näin erityisesti vapaa-ajalla ja erityisesti perheen kanssa. Olen vuodesta 2001 hoitanut matkajärjestelyni itse, koska meikällä on tietokone, internet-yhteys, puhun rallienglantia ja mielikuvitus ei ole - ainakaan vielä - kadonnut. Päätin nyt kuitenkin työkiireistäni (ennen vuorotteluvapaata) johtuen ulkoistaa homman eräälle nimessään Suomeen viittaavalle matkatoimistolle (ei ollut AirFinland).

Olisi järkevää ollut olla ulkoistamatta. Toisin sanoen, parempi olisi ollut tehdä matkavaraukset itse. Olisin saanut parempaa ja halvemmalla.

Toisaalta ei se sisäistäminenkään (itse tekeminen) aina tuota asiakkaalle tai firmalle parasta tulosta. Eräs nimessään Suomeen viittava matkatoimisto on ainakin jonkun tulkinnan mukaan sisäistänyt lentotoimintaa itselleen. Kun epäkuntoon menneen 757:n tilalle ei ole saatavissa uutta tai korvaavaa myllyä, alkaa matkanteko kestää. Ja kun 10 tunnin lento kerrotaan piillä, kiittää onneaan siitä, että lapset ja vaimo ovat pitkäpinnaisia. Tosin olihan se loppupelissä mainio kokemus – en ole meinaan koskaan aiemmin ollut koneessa, jota joudutaan mekaanikkojen toimesta korjaaman kaksi kertaa yhden lentomatkan aikana, hehee.

Itse muuten saattaisin tuossa matkatoimistossa harkita lentotoimintojen ulkoistamista ihan oikealle lentoyhtiölle.

1 kommentti:

  1. Ulkoistaminen on asiassa kuin asiassa huono vaihtoehto. Ulkoistaminen on vaan hyvä jos haluaa vastuun pois itseltään ja joku toinen tekee tai yrittää tehdä kaiken ja syyn voi laittaa toiselle taholle. Ei ulkoistaminen tuo parannusta vaan henkilöt eli ihminen joka tekee sitä työtä mitä se sitten onkaan. Monissa ulkoistus jutuissa voi olla täys paska työntekijä ja ei se ratkaise ongelmaa tuo ulkoistus vaan se aina paska vaihtoehto koska sitten on riippuvainen toisesta.

    Pitää enemmänkin keskittyä löytämään oiket henkilöt hoitamaan asioita ja nopeesti ja se aivan sama onko ulkoistus/sisäistys vai mikä.

    Siis matkat ehdottomasti pitää tilata itse koska niin suuri hinta haitari samasta asiasta kuin vaan voi olla. Miksi maksaa vaikka 1200€ samasta lennosta jonka voi saada 550€ :llä. Kyllä on matkatoimistoissakin päteviä, Australian Sydneyssä 2-3 kolme henkilöä ei tajunnut yhtään mitään kun piti ostaa lippuja Suomeen asti monella pysähdyksellä vaikka miten selitin että saa pysähtyä niin aina sanoivat et saa. Väitin ja väitin että myykää ne liput tuntitolkulla. Sitten löytyi yksi nainen kun vaihdoin virkalijaa koko ajan että olet oikeassa ja tottakai samalla hinnalla voit pysähtyä Tonga,Samoa,Los-Angeles, Lontoo,Helsinki ilman ylimääräistä rahaa ja kyse oli New Zeland Air Lines.

    VastaaPoista