sunnuntai 15. elokuuta 2010

Vuorotteluun

Korvaamattomia ihmisiä on kuulemma olemassa. En ole vielä tähänastisessa elämässäni yhteenkään törmännyt. Muutamasta etelänmiehestä, jotka pitävät itseään korvaamattomana, olen kyllä huhuja kuullut.

Aika tarkkaan vuosi sitten silloisen diilini lähestyessä loppuaan esimieheni Ilkka pohti jatkodiiliini liittyvää toivettani ”ajasta perheen kanssa”. Lapsiakin kun on ja haluan heitä sekä vaimoa joskus nähdä. Toiveeni ei siis koskenut lisähilloa, vaan hiuksia päästä tiputtavan keski-ikäisen kaverin halua olla pidempi yhtäjaksoinen aika perheen kanssa.

Rehtori teki esityksen, josta ei voinut – eikä olisi ollut mitään järkeä – kieltäytyä. Yksinkertaistettuna se meni jotenkin: aiempaan tapaan täysillä töitä LUT:n puolesta ja syksyllä 2010 puolen vuoden vuorotteluvapaa.

Vastaanotto hefen vuorotteluvapaasta on ollut kahtalainen. Toiset toteavat, että a) erittäin järkevä tapa kerätä voimia seuraavaa työntäyteistä kautta varten [ja antaa muun porukan vähän hengähtää, hehee] sekä b) tehdä asioita lasten kanssa kun he ovat vielä pieniä. Toiset ovat sitten todenneet, että c) vaikuttaako poissaolo negatiivisesti LUT:iin hommien pysähtyessä ja d) oma asemani kuulemma heikkenee niin taloudellisesti kuin vallan vähenemisen myötä.

Voimien kerääminen on todennäköisesti hyvä ajatus, erityisesti LUT:n näkökulmasta. Kun olen paiskinut hommia projektimaisesti tutkimuksen, opetuksen ja tukipalveluiden puoella, on viimeistään nyt pakko nollata pää - terveellisesti. Ja todennäköisesti kuuden kuukauden vapaa parantaa myös – kylläkin ihan ok-kunnossa olevan – diabetekseni vuoksi tarkkailtavia veriarvoja.

Ne, joilla on lapsia, ymmärtävät yhdessä vietettävän ajan merkityksen. Ja ne, joiden perheissä ei pyöri vaahtosammuttimia, ymmärtävät asian vähintään yhtä hyvin.

On hieman absurdi ajatus, että yhden hallinnossa, tai missä tahansa, työskentelevän kaverin poissaolo vaikuttaisi näkyvästi yliopistoon. Budjetit tukipalveluyksiköiden osalta ovat valmiit tässä kuussa. Rakennusprojektit ovat aikataulussa. Tukipalveluiden työtäpelkäämättömät taistelijat, jotka tekevät hommia, ovat entistäkin tulosvastuullisemmassa vedossa. Sijaisjärjestelyt ovat nyt eri tehtävissä kunnossa.

Vuorottelussa ei toki tienaa hirvittävästi varsinkin kun puoliso on äitiyslomalla/hoitovapaalla, joskin pienemmälläkin tulee varmasti toimeen. Ja omaan asemaani ja vallankäyttöön liittyen – yliopistoa varten meikä kukonlaulun jälkeen Skinnarilaan ajaa. Jos siis sekoan joskus niin paljon, että alan työskennellä vain omaa asemaa pönkittääkseni LUT:n kustannuksella, antakaa mulle kenkää.

Siispä 1.10 alkaen hallintojohtajan palveluksia halutessanne ottakaa yhteyttä Riikkaan. Puhelimella todennäköisesti tavoittaa hänetkin parhaiten, sillä sähköpostilaatikot ovat arkistoinnista huolimatta lievästi ylikuormittuneita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti