lauantai 29. toukokuuta 2010

Mitä mieltä Vladimir Putin on LUT:sta, jossa puhutaan 47 äidinkieltä?

Ajatuksia korkealta ja kovaa. Yliopistojen hiekkalaatikkojen reunana on tuntemamme maailmankaikkeus. Tieteellinen tutkimus laajentaa ymmärrystämme tuosta kaikkeudesta uusien tutkimustulosten kautta. Samoin kaikkien yliopistojen tieteelliset tutkimustulokset, vaikkapa LUT:n tietotekniikan professori Kälviäisen ryhmän retinopatiatutkimukset, konetekniikan professori Mikkolan monikappaledynamiikan tutkimukset ja Suomen ensimmäisen tuulivoimateknologiaprofessori Pyrhösen hiilidioksidineutraalit energiatutkimukset, pyrkivät parantamaan koko ihmiskunnan hyvinvointia.

Ihmiskunnan hyvinvointi siis lisääntyy, kun eri puolilta maailmaa yhdessä töitä tekevät tiedehenkilöt kriittisesti vaivaavat jotain asiaa lähemmäksi totuutta. Kriittisesti -termi edellisessä virkkeessä tarkoittaa, että toiset tieteentekijät pyrkivät osoittamaan toisten tieteentekijöiden tieteellisesti perustellut väitteet vääriksi. Jos tässä vääräksi osoittamisessa ei onnistuta, esitetty väite saattaa olla totta. Tai ainakin lähempänä totuutta.

Tämä tieteentekemisen prosessi tekee tiedeyhteisön jäsenistä paksunahkaisia. Mikä on ihan mukavaa, sillä tällä viikolla olemme saaneet ”mukavia” paikallisia parjauksia mm. kaikilta mantereilta saapuneiden tutkijoiden paperimukikahveista, harmaiden pukujen puutteesta ja foorumijärjestelyjen yhteistyökulttuurin parantamisesta.

Kovan tieteellisen tutkimuksen, yliopisto-opetuksen ja paksun nahan lisäksi tarvitaan poliittista tahtoa, valtaa ja käytäntöihin liittyviä prosesseja, joilla tutkimustulokset saadaan vietyä käytäntöön. Tällöin yliopiston tehtävänä on pyrkiä tuomaan tieteentekemisen iholle todellisia poliittisia vaikuttajia, joilla on ihan aikuisten oikeasti valtaa. Ja koska yliopiston kenttä on siis kansainvälinen, esimerkiksi Putin - vaikka kiistelty persoona onkin - on vaikuttaja. Ja Putininhan me sitten Lappeenrantaan kutsuimme.

Todettakoon tässä, että toveri Vladimir sai useamman osallistujan tipahtamaan tuoliltaan puheensa aikana. Aivan puskasta ydinasevaltion pääministeri totesi suunnilleen sanasta sanaan näin, että hän "on erittäin tyytyväinen Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja erityisesti Pietarin alueen parhaimpien yliopistojen yhteistyön konkreettisiin tuloksiin”. Tuloksiin!!! Vodkaa on naapureiden kanssa juotu jo 1970-luvulla ja nyt jopa pääministeri ja hänen avustajansa ovat työmme tulokset panneet merkille.

p.s. Tällä viikolla saimme upeita uutisia opetuksemme laadusta. Tekniikan tohtori Jouni Ikonen tietotekniikan koulutusohjelmasta valittiin kaikkien Suomen teknillisen yliopistojen parhaaksi opettajaksi.
p.p.s. En muistanut kiroilla tällä viikolla yhtään. Taidan olla loman tarpeessa.

3 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Unohtamatta LUT Kemian tutkijoiden vedenpuhdistusmenetelmällään voittamaa Innovaatiopalkintoa!

    VastaaPoista
  3. Aivan. LUT Kemialla on myös todella positiivinen vire päällä. Niin tieteellisesti, opetuksen puolella ja vielä myös soveltavalla puolella (tuo vedenpuhdistusmenetelmä!)

    VastaaPoista