perjantai 11. joulukuuta 2009

Anti-itkukarjalaiset

Alkusyksystä tuli lanseerattua termiä itkukarjalaisuus. Olin varsin otettu, kun termin julkituonti rinnastettiin the Aimo Vuorisen muutama vuosikymmen sitten luomaan toiseen karjalaisuutta kuvaavaan termiin. No niin tai näin, niin keskeinen idea meikällä oli se, että Etelä-Karjalassa ollaan poikkeuksellisen hyviä lyttäämään itsensä, vaikka aihetta olisi paremminkin päinvastaiseen.

Koska itse alati karjalaistuvana savolaisena olen tunnistamassa päivittäin itsestäni itkukarjalaisia piirteitä, yritän nyt kehua retostella parilla jutulla. Vaikka vain laittaakseni vettä lisää myllyyn.

Olin vaimon ja pojan kanssa katsomassa seppeleenlaskua sankarihautausmaalla viime sunnuntaina. Talvisessa kelissä rattaita työnnellessä totesin, että meillä muuten on varsin kaunis kaupunki. Näin tosin ovat täällä vierailemassa käyneet kaverini jo vuosia, mutten ole tätä suostunut tajuamaan. Paitsi ehkä satama-alueesta muutaman ohrapirtelön jälkeen.

Lappeenrannassa taitaa käydä noin 600 000 turistia käteni osoittamasta suunnasta per vuosi. Varsinkin ostosmatkailemassa. Se on muuten pirun paljon. Tuossa uusimpia taxfree-tilastoja kun katselin, niin ollaan samalla tasolla kuin viime vuonna. Silloinkin meillä meni hyvin.

Ryanair otti, tuli ja ilmoitti, että huhtikuussa alkavat hyvin edulliset lennot Lappeenrannasta Düsseldorfiin. Viime kuussa AirBaltic aloitti lennot Riikaan. Haluaisivat laittaa yhden koneen lisää tuohon välille, jos sellainen vain olisi. Malesiaankin näyttää pääsevän suoraan Lappeenrannasta. Se on mielenkiintoista, että äänitorvet olivat hautaamassa koko lentokenttää vuosi sitten. Onneksi joku täysijärkinen huomasi, että Lappeenrannasta todennäköisesti kannattaa lentää maailmalle suoraan. Eikä kiertää jonkun Vantaan kautta. Ja ehkä maailmalta lennetään myös Lappeenrantaan.

Viime lauantaina illalla Ylen uutisissa ykkösaiheena oli Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkijat laserkeilaukseen liittyen. Kaverit ovat vaatimattomasti kehittäneet kymmenvuotisen tutkimustyön tuloksena menetelmän, jolla mitataan metsien kykyä sitoa hiilidioksidia. Ja pukumiehet sitten Kööpenhaminan ilmastokokouksessa veivaavat poliittista puolta. Erinomaista työtä Kauranteelta ja kumppaneilta.

Lappeenrannassa käy varsin loistavasti ykköskaartin esiintyjiäkin. Tässä katselin, että kaupungin valtaavat tai ovat vallanneet parin päivän haarukalla mm. Tarja Turunen, Vesa-Matti Loiri, Rajattomat, Marita Taavitsainen ja Teekkarilaulajat (huomenna la 12.12 klo 16 Pusupuistossa).

Mukavaa on olla myös suhteellisen terve; ainakin fyysisesti. Kuluneella viikolla meikällä todettiin yksi tauti lisää kirjoihin. Elikkä jonkinmoinen astma. Todennäköisesti vähän liiallisen työnteon seurauksena. Ei kyllä paljoa haittaa. Tai voisihan tuo haitatakin, joskin kuultuani kaverini olevan leukemiahoidoissa, ei ole meikällä munaa mennä pientä yskimistä valittamaan.

Poika muuten työnsi tänään kohta-tohtori-Ikävalkolta saatua taaperokärryä. Se muuten oli mukavaa seurattavaa.

p.s. ja Saksa lupaa, että rupeaa antamaan entistä enemmän kiitosta myös firmalla. Siihen kun on useasti aihetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti