tiistai 1. maaliskuuta 2011

Sitä on niin monenlaista hernekeittoa

Liikkuessa maailmalla hieman normikeikkaa pidemmän ajan, toisensa kohtaavien turistien (aivan, turisti on aina turisti, vaikka itseään esim. travelleriksi kutsuisi) TOP 2 puheenaihetta ovat vatsan toiminta ja erilaiset ruuat. Mitä olen havainnut reissujeni aikana, tämä toimii mm. iästä, kansallisuudesta, uskonnosta ja sukupuolesta riippumatta.

Kauhutarinat ensimmäisen osalta ovat jääneet – onnekseni – vähäiseksi, sillä käsidesin käyttö tappaa muutakin kuin sikainfluenssabakteereja. Myös hotellien mainostamia ooljuukäniit-buffetpöytiä, kansainvälisiä ketjuja ja ruokapaikkoja, jossa ei ole paikallisia syömässä, vältän parhaani mukaan.

Ruuan osalta todettakoon, että parhaimmat mätöt on tullut saatua paikallisissa ruokaloissa, katukeittiöissä sekä paikoissa, jotka ovat Open Your Mind-hengessä hieman virittäneet sitä tavallista puuroa. Ohessa on yksi resepti, jonka pari vuotta sitten kaverini laittoivat meikän toteuttamaan Heinolassa.

Otetaan pussillinen tai kaksi pakasteherneitä (osta halvimpia, ei niissä mitään eroja pakkauksen lisäksi ole) ja paiskataan ne kiehumaan pieneen, muttei liian pieneen vesimäärään noin 20 – 30 minuutiksi.

Heti tämän jälkeen varmistetaan, että kuohuviini on varmasti kylmässä.

Vatkaa pieni kupillinen kuohukermaa vaahdoksi.

Ota paistinpannu ja levitä vaikka paketillinen pekoniksi kutsuttavaa kuollutta sikaa kylmälle paistinpannulle, täräytä liesi päälle ja paista pekoni erittäin rapeiksi. Öljyä – tai jos äijä olet, niin voita – saapi käyttää paistamisessa. Paistamisen jälkeen pekonit talouspaperin päälle, jotta saadaan rasvaa pois. Kun liha on jäähtynyt, se pilkotaan veitsellä pieniksi paloiksi.

Sipaistaan keitetyt herneet liemineen tehosekoittajaan tai porataan se sauvasekoittajalla vihreäksi mössöksi. Sekaan kermaa/maitoa/vettä ulkonäön mukaan siten, että keitosta tulee keittoa. Puurot ja vellit jätetään muille. Keitto maustetaan timjamilla, pippurilla, suolalla ja pienellä määrällä sokeria. Tiedät maun olevan sitten kohdallaan, kun keitto maistuu hyvältä.

Kuuma keitto lapioidaan sopivalle määrälle lautasia, päälle laitetaan ruokalusikallinen kermavaahtoa ja kerman viereen sopiva määrä pekoninmurusia.

Juuri hetkeä ennen syömistä – kun annos siis on jo pöydässä syöjän nenän edessä - päälle kaadetaan hyvin vähän (ruokalusikallinen tai kaksi) kuohuvaa juomaa. Tapahtuu varsin hauska reaktio lautasella.

Hernekeitonkin voi tehdä monella tapaa. Ja tämän keiton hinta ei päätä huimaa – jos et halua ostaa Champagnen alueella tehtyä kuohuviiniä.

5 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Heh, Vehkis kuulutti parin viikon takaisen blogin kommenteissa oman nimen käyttöä mielipidejutuissa (ja muutenkin). Nimi kyllä näkyy nytkin näissä kommenteissa ihan pari kertaa :-)

    VastaaPoista
  4. Joo nimi tulee olemaan automatic. Välillä mietin että miksi minä,sinä ja muut kirjoitamme omalla nimellä kun monet ei kirjoita mitään koskaan kuin anonyyminä!

    Kaippa tähän anonyymisyyteen on myös syy ihmisillä eli oman navan katsominen ja sen ympärillä oleminen.

    Jatkakaamme omalla nimellä kirjoittelua.

    Aloinkin pitämään taas siun innoittamana omaa blogiani omalla tyylilläni. Tyyliä ei kehtais muuttaa koska blogini noudattaa Ernesto Che Guevaran tietä.

    T: Ari Vehkanen eli Vehkis

    VastaaPoista
  5. Sanotaan nyt vielä kerran että Vehkis on Ari Juhani Vehkanen.

    Olen sitä mieltä mitä tässäkin bloggissa käy lukijoita että 99% vaan lukee mutta ei ole munaa kirjoittaa mitään koska oma napa ja imago menee täysin jotta voi päteä jotain!!!!

    Juhis tajuaa kaiken koska siksi sillä on tämä blogi.

    Perheen nuolijat on erikseen sanoi ernestokin ja moni lukee ja kun miulla ex-ip taulukot sadoista töistä niin helppo katsoa kuka näitäkin sivuja katsoo tai "kyttää"..

    Juhis olet King

    t. ari vehkanen

    *****************************************************************
    Homepage : http://www.vehkis.net
    Email : vehkis@iki.fi ; ari.vehkanen@gmail.com
    Photos : http://picasaweb.google.com/ari.vehkanen

    ****************************************************************************
    Tämä sähköpostiviesti on tarkoitettu vain vastaanottajalle. Viesti voi sisältää luottamuksellista tietoa. Jos olet vastaanottanut tämän sähköpostiviestin vahingossa, palauta se lähettäjälle. Älä muuta sähköpostiviestin sisältöä tai levitä sitä eteenpäin.
    Kiitos.

    This e-mail is intended only for the addressee. This e-mail may contain privileged and confidential information. If you receive this e-mail by mistake, please return it to the sender without producing, distributing or retaining copies thereof.
    Thank you.

    *****************************************************************

    VastaaPoista