lauantai 2. kesäkuuta 2012

Virkavirhe olisi kiva yllätys

Wikipediassa(kin) on varsin selkäsanainen määritelmä virkavirheelle:

”Virkavirhe on valtion tai muun julkisyhteisön palveluksessa virkasuhteessa olevan henkilön virassaan tekemä rikos, virhe tai tehtävien laiminlyönti. Suomessa virkavirheen tehneelle voidaan määrätä tuomioistuimessa tai kurinpitomenettelyssä rangaistus ja mahdollinen vahingonkorvaus. Virkavastuun toteuttamisen muoto valitaan virkavirheen vakavuuden mukaan.”

Tässä kun en ole ollut enää virkamies 1.1.2010 alkaen, olen päässyt katsomaan maailmaa myös ns. työsuhdemaailman puolelta. Siis sieltä, missä pitää pelätä enemmän ”tekemättä jätettyjä töitä” kuin ”virheitä, joita voi joskus tekemisestä tulla”.

Edellinen saattaa kuulostaa äkisti akateemiselta hapatukselta, mutta sitä se ei todellakaan ole.

Miettikääpä, kummassa maailmassa tulee tehtyä enemmän asioita, jotka muuttava maailmaa paremmaksi paikaksi? Tai toisinpäin; jos joudut koko ajan punnitsemaan omaa tulevaisuuttasi sen kautta, onko päätös mahdollisesti täysin ja totaalisen oikea kaikkien näkökulmasta, on paljon helpompi jättää asia päättämättä. Tai jos tiedät, että oli päätös mikä tahansa, joku valittaa siitä kuitenkin - pelkästä valittamisen ilosta.

Tällöin on helpointa todeta virkamiestyyliin, että asia on edelleen prosessissa, heh.

Lomaillessani Pohjois-Koreassa joitakin vuosia sitten näin, mitä tarkoittaa olla virheetön virkamies.

Se ei toki ole virkamiehen vika, että säädökset ovat tuollaiset kuin ovat. Taatusti virkamiehet pyrkivät tekemään kaikkensa, että mahdollisimman monella olisi hyvä olla. Järjestelmä vaan on kompromissinhakuinen mm. niin virkamiehen, virkamiehen palveluksia käyttävän henkilön, valtionhallinnon ja muun yhteiskunnan näkökulmasta.

Vai olisiko se niin, että nykymalli on tasapuolisen sekopäinen kaikille. Kukaan ei ole täysin tyytyväinen, muttei kukaan ole täysin tyytymätönkään?

p.s. Yhteiskunnan hyvinvointia vähentävät virkamiehen tekemät virkavirheet ovat myös minun mielestäni hanurista.

1 kommentti:

  1. Siis Yliopistoissa Suomessakin tehty niin älyttömästi virkavirheitä historian saatossa että siintä tulisi kirjasarja, niin Lappeenrannassakin tehdään. Nämä lakaistaan vaan maton alle kuten kunnissa tehdään ja virheitä jatkuvasti.

    Jos joku sanoo että puhun paskaa, kannattaa katsoa peliä niin löytyy syyllinen sitten. Jos jotkut toimittajat alkaisi tutkimaan paljastuisi vaikka mitä ilmi.

    Eihän siellä edes koulutuksen omaavat tajua perus asioita Suomen laista jotka tajuaa apukoululaisekin. Tästä naurettiin jo -80 luvun lopulla että se vaan hyväksyttävä. Harjoittelemaan vaan lisää ja leikkimään hiekkalaatikolle.

    Ja tällä en tarkoita siuta Juhis vaan jopa rehtoreita ja muita ns. päteviä jotka täysin pässejä Suomeksi kuin pienet lapset.

    Totuuden kuunteleminen on monelle vaikea paikka. Laita Juhis jöötiä siellä kehiin ja puhutteluun vaan ;-)

    VastaaPoista