lauantai 18. syyskuuta 2010

Salaliittoteorioista

Saavuimme jokunen tunti sitten perheen kanssa appiukon luokse 5-tien varteen. Päiväkahvien jälkeen paiskasimme television auki. Pöllössä lauantai-iltapäivää piristi kökkötraktori-Stillerin luotsaama Pressiklubi. Omaa päivääni piristi erityisesti se, että valtakunnan ykköstoisinajattelija, Talouselämän entinen päätoimittaja Pekka Seppänen oli saatu vapaana toimittajana ajattelemaan ääneen.

Olen aiemminkin ihaillut ko. vapaan toimittajan kykyä pystyä yksinkertaistamaan ja kyseenalaistamaan yksinkertaisia asioita. Nyt Seppänen heitti hieman kyllästyneen oloisena liittyen median hakemiin salaliittoihin jotenkin seuraavasti, eli...

...siellä missä epäillään salaliittoja, siellä on todennäköisesti vain laiskuutta, hitautta ja saamattomuutta.

Tuossa lausahduksessa on älykästä se, että tuon voi tulkita ainakin kahdella tapaa. Ja lausahdus todennäköisesti pitääkin tulkita kahdella tapaa.

Ensinnäkin, kun esitetään jostakin kohteesta (ihminen, organisaatio), että siellä tapahtuu salaliitonomaista kähmintää, todennäköisesti syynä on Seppäsen analogian mukaan epäilyn kohteena olevan ihmisen tai organisaation laiskuus, hitaus ja saamattomuus. Toisin sanoen, mitään salaliittoa ei ole, mutta epäilyn kohde on vaan niin hirmuisen laiska, hidas tai saamaton saamaan mitään järkevää aikaan. Ja tämä näyttää salaliitolta.

Toiseksi, kun esitetään jostakin kohteesta (ihminen, organisaatio), että siellä tapahtuu salaliitonomaista kähmintää, todennäköisesti syynä on Seppäsen analogian mukaan itse epäilijän laiskuus, hitaus ja saamattomuus. Toisin sanoen, mitään salaliittoa ei ole, mutta epäilijä on vaan niin hirmuisen laiska, hidas tai saamaton saamaan mitään järkevää aikaan. Ja tällöin on helppo sanoa, että nyt on salaliitto.

Mutta loistavat viikonloput; tästä se lähtee ;-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti