lauantai 18. helmikuuta 2012

LTY:n Savon yksikön Kestävät Teknolokiat

Armoitettuna presidentinvaalikrapulamaanantaina 6.2 kansainvälisesti kovatasoinen ja vihreää liikettä kannattava tiedemiehemme Alatalon Matti oli paikallisen lehtemme mukaan lausunut jotakuinkin seuraavasti, että kun tunnustaa vihreää aatetta, voi joskus rahoituksen (ts. ulkopuolinen teollisuusrahoitus todennäköisesti) olla hieman vaikeaa. Myöhemmin sitten saimme lehdessä kohteliasta kuittailua siitä, että yliopiston sisäinen rahoitusmalli (jolla siis tiedekuntien rahoitusosuudet lasketaan Opetus- ja kulttuuriministeriön rahasta) olisi riippuvaista puoluekannasta. Heh, hyvä heitto.

Valitettavasti se jäi elämään faktana.

Olisi muuten varsin perverssiä, jos vaikka LUT:n sisäinen rahoitus tiedekuntien näkökulmasta menisi seuraavasti:

(kansainväliset tieteelliset julkaisut + tohtorintutkinnot + DI:t ja KTM:t) * puoluekerroin = todellinen tulos

Mikä olisi vaikkapa mainioiden tulipunaisten kommunistiemme kertoimet suhteessa hartaisiin kristittyihin. Tai olisiko Väyrysen kannattajilla kovemmat kertoimet kuin tulevan presidenttimme puolueella. Tai jos olisikin sitoutumaton, kerroinhan olisi nolla. Sehän johtaisi nollarahoitukseen!!! Pitäisi siis olla vähintään vaikkapa piilodemari, että pärjäisi LUT:n sisäisessä rahoituksessa.

No, breineimmät tajuavat ajatukseni jo tässä vaiheessa. Eli LUT:n sisäiseen rahoitukseen liittyen ei ole mitään vaikutusta sillä, mihin puolueeseen kuulut. Tai olet kuulumatta. Ainut vaikuttava asia on se, että teet kovatasoista, kansainvälistä tutkimusta ja opetat korkeatasoisesti.

Eikä tässä vielä kaikki.

Joudun meinaan tarjoamaan aika monet konjakit kavereille, piru vie.

Nimi oli kirjoitettu aamun lehdessä oikein, hehee.

Meillä LUT Savon yksikön nimi oli veivattu kansainväliseen asuun (LUT Savo Sustainable Technologies) ja se riemastutti suuresti. Kerroin, että virallisiin suomalaisiin sopimuksiin ja asiakirjoihin kirjoitamme aina Lappeenrannan teknillinen yliopisto. Siellä ei ole mitään muuta kieltä kuin suomea.

Meidän haasteeksi pelkkien tai pääasiassa suomenkielisten termien käytön tekee kansainvälisyys. LUT:n käytävillä käveli viime vuoden lopussa 62 (kyllä, 62) eri kansallisuutta. Kansainvälisten opiskelijoiden (jotka muuten tässä sanottuna maksavat EU:n ulkopuolelta tullessaan lukukausimaksuja) osalta olemme Suomen kansainvälisin tiedeyliopisto. Tiede ei myöskään ole kotimaista, vaan se on aina kansainvälistä. Ja kun tehokkaita ja taloudellisia olemme, niin emme paina esimerkiksi useita käyntikortteja, vaan kansainvälinen yleiskieli toimii aika tavalla kaikkialla.

Saan käyttää ehkä jo ensi viikolla työaikaani erilaisiin selvityksiin eri viranomaisille, miksi käytämme kansainvälisenä toimijana alueyksikössämme englanninkielistä nimeä ns. aputoiminimenä. Todennäköisesti käytän aikaani tähän ihan aiheesta. Saan selittää myös sitä, että käytämme jatkossakin Suomessa virallisissa yhteyksissä nimeä Lappeenrannan teknillinen yliopisto. Kuten olemme käyttäneet jo vuodesta 1969.

Toisaalta, olisihan se kiva kaataa pari mäntyä ja tehdä vaikkapa käyntikortteja nimellä LUT Savon… anteeksi Lappeenrannan teknillisen yliopiston Savon yksikön Kestävät Teknolokiat.